Піщанська селищна рада

Вінницька область, Тульчинський район

За позовом прокуратури установі виконання покарання повернуто земельну ділянку площею 44 га

Дата: 25.01.2022 14:45
Кількість переглядів: 663

Фото без опису

Тульчинською окружною прокуратурою проведено перевірку щодо законності  використання земель та іншого нерухомого майна, яке перебуває у власності або користуванні Державної установи «Піщанська виправна колонія (№59)», Державної установи «Крижопільський виправний центр (№113)». 

Так, установами виконання покарань із суб’єктом господарювання укладено договори про спільний обробіток земельних ділянок, загальною площею 256,78 га, наданих установам виконання покарань на праві постійного користування з метою забезпечення засуджених суспільно-корисною працею. 

Правовідносини, що виникли між сторонами на підставі договорів, є відносинами з користування землею, оскільки установи виконання покарань  фактично передали земельні ділянки сільськогосподарського призначення суб’єктам господарювання за плату.

Фактичне відведення земельних ділянок загальною площею 210, 1101 га в користування без згоди належного власника (розпорядника), яким є Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, до того ж у порушення передбаченого законодавством механізму набуття права користування землею на конкурентних засадах, державної реєстрації права оренди, суперечать принципам регулювання земельних відносин в Україні, які закріплені в ст. 14 Конституції України та ст. 5 Земельного кодексу України. Зважаючи на  те, що зміст оспорюваних правочинів не відповідають вимогам статей 416, 17 Закону України «Про оренду землі», наявні правові підстави для визнання договорів недійсними, припинення зобов'язань за ними.

А тому, Тульчинською окружною прокуратурою, реалізовуючи конституційну функцію органів прокуратури щодо представництва інтересів держави в суді, подано до Господарського суду Вінницької області три позовні заяви в інтересах Головного управління Держгеокадастру  Вінницькій області про визнання договорів спільного обробітку земельних ділянок, наданих на праві постійного користування установам виконання покарань -  недійсними та зобов’язання повернути земельні ділянки їх законним користувачам.

За результатами розгляду одного із позовів прокурора, 21.01.2022 Господарським судом Вінницької області прийнято рішення про закриття провадження у справі, у зв’язку із добровільним виконанням відповідачами позовних вимог прокурора, а саме розірвання договору про спільний обробіток земельної ділянки та повернення земельної ділянки загальною площею 44,9301 га, яка знаходиться на території Піщанської селищної ради Вінницької області, установі виконання покарання.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора