Піщанська селищна рада

Вінницька область, Тульчинський район

.

Дата: 11.02.2022 13:05
Кількість переглядів: 328

 

Декларування - 2022

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам, що з 1 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Звертаємо увагу, що таку декларацію зобов’язані подати особи при отриманні:

доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема: - доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; -успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, - при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, -тощо;

доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема: - дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року,

інвестиційних доходів;

іноземного доходу;

в інших, передбачених Кодексом, випадках.

Увага! З 01.01.2022 введено в дію податкову декларацію про майновий стан і доходи, форму якої затверджено наказом МФУ від 17.12.2020 № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859». Граничний термін подання декларації громадянами, які зобов’язані подати таку декларацію - до 01 травня року, що настає за звітним.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку через «Електронний кабінет» передбачається часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Власникам нерухомості

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. За об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир –  60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів. Підставою для нарахування податку є дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, держателем якого є Міністерство юстиції України, або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на  1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр. Слід враховувати, що у 2022 році податок нараховується за звітний 2021 рік, тож ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2021, яка складала 6 000 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 90,0 грн (6 000 * 1,5  відс.). Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів і даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Фото без опису

 

Про довідку про відсутність заборгованості

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733. Для отримання Довідки платник подає заяву за формою згідно з додатком 2 до Порядку. Заява подається за вибором платника, зокрема, в електронній формі - на адресу державної податкової інспекції за основним місцем обліку платника через приватну частину Електронного кабінету з дотриманням вимог законів України. Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві. Довідку, яка містить QR-код для здійснення автентифікації інформації, платник податків самостійно може завантажити через Електронний кабінет, в підрозділі «Довідка про відсутність заборгованості» розділу «Реєстри». Звертаємо увагу, що роздрукована Довідка може бути подана за місцем вимоги, оскільки достовірність її підтверджується спеціальним QR-кодом. Для перевірки за QR-кодом Довідки, необхідно зісканувати код, після чого автоматично здійснюється перехід на сторінку Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС.

Особливості подання звіту про використання води

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує про особливості подання звіту про використання води за формою №2ТП (водгосп (річна )) у 2022 році. Так, відповідно до наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 18.12.2020 р. .№375 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України17.02.2021р. за №202/35824) «Про затвердження Змін до Порядку ведення державного обліку водокористування та Порядку функціонування модуля «Подання звіту про використання води в електронній формі» Порталу електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України з 01.01.2022 року вступають в силу зміни в частині форми подачі звіту про використання води за формою №2ТП-водгосп (річна). Відповідно до цих змін, подача Звіту здійснюється виключно в електронному вигляді через Портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України. Звіт підписується з накладанням кваліфікованого електронного підпису чи кваліфікованої електронної печатки  водокористувача. Вичерпний перелік критеріїв, які відносять підприємство до таких, що повинні подавати звітність наведено в п. 1.5. Порядку ведення державного обліку водокористування, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 16.03.2015 р. №78. Подача звіту є обов'язковою для водокористувачів, які здійснюють діяльність, пов’язану із забором та/або використанням води, скиданням зворотних (стічних) вод та забруднюючих речовин. Звітним періодом є календарний рік. Водокористувачі не пізніше 01 лютого наступного за звітним року подають Звіти через Портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України до Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг. (п. 1.9). При цьому копії електронних Звітів з відміткою про одержання (QR кодом, який формується після прийняття Звіту на Порталі електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України) подаватимуться платниками рентної плати за спеціальне використання води разом з податковими деклараціями з рентної плати до територіальних органів ДПС (п.1.11). Подовжено термін подачі виправленого (уточненого) звіту у разі виявлення помилок або недостовірних даних, які можуть бути виправлені не пізніше 1 березня (п. 1.14). Водокористувачі, що мають у своєму складі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи, що не звітують самостійно, повинні подавати Звіти за них (п. 1.17).

Про перереєстрацію ПРРО

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує користувачам ПРРО, що перереєстрація програмного реєстратора розрахункових операцій здійснюється у разі зміни найменування (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) або податкового номера суб’єкта господарювання (без державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця), найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО. Для перереєстрації подається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316604) з позначкою «Перереєстрація». Заява про проведення перереєстрації або внесення змін у дані про ПРРО подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО. Перереєстрація та внесення змін у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора