Піщанська селищна рада

Вінницька область, Тульчинський район

08.06.2022

Дата: 08.06.2022 09:10
Кількість переглядів: 262

 

Надання фінансової допомоги українським біженцям від країн-союзників було б слушно продовжувати й після їхнього повернення в Україну – Олег Устенко

Про це йдеться у спільній статті радника Президента України з економічних питань Олега Устенка та професора Массачусетського технологічного інституту, екс-головного економіста Міжнародного валютного фонду Саймона Джонсона для американської газети Los Angeles Times.

«Понад шість із половиною мільйонів українців виїхали з країни та знайшли неймовірну підтримку у сусідніх державах, зокрема ЄС, а також у Молдові та Норвегії. Турбота про біженців коштує дорого – вони потребують їжі, житла, навчання, охорони здоров’я та інших послуг. Багато країн також надали регулярну грошову допомогу», – йдеться у статті.

І хоча частину коштів для підтримки українських біженців виділили благодійники, все ж бюджетні витрати урядів країн Євросоюзу становлять щонайменше 60 млрд євро на рік (близько 10 тис. євро на особу), зазначають автори.

Деякі українські біженці, зокрема представники сфери IT, продовжують працювати віддалено навіть за межами України, мають дохід і таким чином підтримують нашу економіку. Але багато робочих місць в Україні все ж не передбачають можливостей для дистанційної роботи.

«Загалом з огляду на поточну ситуацію економіка України, ймовірно, впаде щонайменше на 40% цього року у порівнянні з 2021-м, і поки біженці не повернуться додому, стабільного відновлення буде важко досягти», – прогнозують Олег Устенко та Саймон Джонсон.

У статті зазначається, що вже сьогодні в Україну щодня повертаються близько 30 тис. осіб, які можуть продуктивно включитися у відбудову країни та відновлення економіки. Проте уряду важко підтримувати їхню заробітну плату, оскільки державний бюджет уже має щомісячний дефіцит близько 5 млрд євро через витрати, пов’язані з війною.

«Ось чому було б слушно частину фінансової допомоги від ЄС біженцям зробити доступною для них після повернення в Україну», – зауважують автори.

Олег Устенко та Саймон Джонсон називають три можливі способи реалізувати таку підтримку.

«Один із підходів – дозволити біженцям отримувати грошові виплати від ЄС в Україні протягом обмеженого періоду, наприклад шести місяців. Інший спосіб – виділити додаткові ресурси українському уряду для наймання людей на роботу з відбудови країни», – йдеться у статті.

Обидва способи допоможуть повернути додому більше біженців, але процес може бути повільним. На думку експертів, для українського уряду було б легше та ефективніше використати кошти, отримані від Євросоюзу, для створення тимчасової програми базового доходу для всіх українців на батьківщині.

«Програма скромних грошових грантів допомогла б мільйонам людей, які зараз намагаються прогодувати свої сім’ї, залишитися в їхніх громадах і підвищити економічну активність», – зазначають Олег Устенко та Саймон Джонсон.

На думку експертів, якби половина з понад 6 млн українських біженців повернулася додому, європейські уряди могли б значно скоротити свої витрати на їх утримання та перенаправити десятки мільярдів євро на довгострокові вигоди для України. Після того, як російські війська будуть вигнані з території України, а економіка стабілізується, ці програми можуть бути згорнуті.

«Ми не знаємо, скільки триватиме ця війна. Руйнування, завдані вторгненням Росії, залишаються величезними. Зрештою, Україна – країна з населенням близько 40 мільйонів осіб, потребуватиме міжнародної допомоги та підтримки для відновлення. Зміцнення економіки та цей процес мають початися зараз», – резюмують Олег Устенко та Саймон Джонсон.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора