Піщанська селищна рада

Вінницька область, Тульчинський район

Чи потрібні патронатні сім’ї нашій громаді

Дата: 15.11.2023 15:49
Кількість переглядів: 117

  Чи потрібні патронатні сім’ї нашій громаді

Щороку від 2 до 6 дітей з Піщанської територіальної громади потребують тимчасового та подальшого сімейного влаштування. Щороку Піщанським районним судом розглядається декілька справ про позбавлення батьківських прав.

Якщо підтримати батьків та надати допомогу сім’ї на ранніх етапах існування проблеми, то шанс того, що дитина залишиться в рідній сім’ї збільшується.

Патронатна сім’я  - це та тимчасова родина для дітей, батьки яких, через різні обставини, не можуть, або не вміють дбати про своїх дітей. Патронат – це як  «швидка  допомога » для дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах.  Якщо в сім’ї виникають труднощі і дитина  не може там жити, то служба у справах дітей тимчасово влаштовує її до патронатної сім’ї. Якщо  в громаді функціонує патронатна сім’ї, то вже не потрібно везти дитину до Тульчинського обласного спеціалізованого будинку дитини або до Жмеринського обласного центру соціально-психологічної  реабілітації дітей.  На період вирішення питання про постійне влаштування дитини до сімейних форм виховання (усиновлення, влаштування під опіку чи у прийомну сім’ю) або ж на час вирішення батьками дитини своїх проблем  (лікування від алкоголізму чи інших хвороб, створення належних умов для проживання дітей тощо) дитина проживає в сім’ї і патронатні вихователі здійснюють догляд за нею.

Патронатним вихователем може стати громадянин України, який:

  • має позитивний досвід виховання дітей старше 4 –х років;
  • має добровільного помічника з числа повнолітніх членів своєї сім’ї, з яким готовий пройти  спеціальне навчання;
  • має житло в належному стані, де безпечно можна організувати проживання влаштованих під патронат дітей;
  • має задовільний стан здоров’я та  немає судимості, не був позбавленим батьківських прав.

Грошове забезпечення за надану патронатним вихователем послугу становить  5 прожиткових мінімумів  для працездатних осіб

  1. грн.  х  5 =  13 420 грн .)

Для утримання  та забезпечення потреб кожної влаштованої під патронат  дитини  патронатний вихователь щомісяця отримує соціальну допомогу в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини

на дитину до 6 років: 2272 грн. х 2,5 = 5 680 грн.

на дитину  від 6 до 18 років: 2833 грн. х 2,5 = 7082,50 грн.

         Запрошуємо всіх, хто бажає працювати патронатним вихователем, звертатися до служби у справах дітей Піщанської селищної ради за адресою:

Вінницька область, Тульчинський район, смт Піщанка, вулиця Центральна, 36 (третій поверх лівим крилом).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора