Піщанська селищна рада

Вінницька область, Тульчинський район

Увага

Дата: 28.08.2021 13:18
Кількість переглядів: 1969

Фото без опису

 

Під час одноразового (спеціального) добровільного декларування готівка в національній та іноземній валютах може бути задекларована після їхнього розміщення на спецрахунках у банку

Головне управління ДПС у Вінницькій області інформує, що відповідно до п. 9 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Податкового кодексу України передбачено, що для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України (далі - Спецрахунки) до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Відтак, декларант з метою забезпечення виконання положень п. 9 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу звертається до банку для відкриття Спецрахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на Спецрахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.

Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках

Натомість відповідно до п.п. «г» п. 5 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Податкового кодексу України об'єктами декларування не можуть бути, зокрема кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі.

 

Чи включаються до складу активів, які підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню, об'єкти незавершеного будівництва?

Головне управління ДПС у Вінницькій області інформує, що для цілей підрозділу 9-4 розділу XX Кодексу до активів у формі нерухомого майна належать також об'єкти незавершеного будівництва, які:

– не прийняті в експлуатацію або право власності на які не зареєстроване в установленому законом порядку, але майнові права на такі об'єкти належать декларанту на праві власності;

– не прийняті в експлуатацію та розташовані на земельних ділянках, що належать декларанту на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або на праві довгострокової оренди або на праві суперфіцію.

Відповідно до глави 34 Цивільного кодексу України суперфіцій – це право користування чужою земельною ділянкою для забудови, окремий вид прав на чужі речі.

Отож, об'єкти незавершеного будівництва також включаються до складу активів, які підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню, за умови вищезазначених підстав.

 

Як стати на облік у податкових органах особі, що здійснює незалежну професійну діяльність

Головне управління ДПС у Вінницькій області інформує, що фізичній особі, яка здійснює незалежну професійну діяльність, для постановки на облік в контролюючих органах (далі – Податкова) необхідно здійснити декілька кроків.

Насамперед, у строк до 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, подати особисто, через представника, або надіслати поштою рекомендованим листом з описом вкладення до Податкової за місцем реєстрації:

– заяву за формою № 5-ОПП, наведену у додатку 8 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588);

– копію документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, визначеного у п.п. 1 п. 6.7 розд. VI Порядку № 1588.

Зауважимо, що при подачі документів особисто пред’являються оригінали зазначених документів та паспорт. Якщо фізична особа подає документи для взяття на облік через поштове відділення рекомендованим листом з описом вкладення, то копії документів повинні бути засвідчені нотаріально або органом, який здійснив реєстрацію незалежної професійної діяльності.

Зверніть увагу, що подання платниками податків заяви за формою № 5-ОПП в електронному вигляді, не передбачено.

У день отримання заяви за формою № 5-ОПП фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність береться на облік у Податковій. Після чого Довідка про взяття на облік за формою № 34-ОПП надсилається платнику податків наступного робочого дня з дня взяття на облік. За згодою платника податків не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік така довідка може бути видана платнику податків у Податковій.

Наступним кроком є подання до Податкової, протягом 10 робочих днів з дня взяття на облік у Податковій за основним місцем обліку, повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, тобто інформацію про місце, де буде здійснюватись така незалежна професійна діяльність, за формою № 20-ОПП.

У разі якщо робоче місце фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце постійного проживання, то необхідно проставити позначку у графі 11 розділу 3 Повідомлення за ф. 20-ОПП для взяття на облік за неосновним місцем обліку в Податковій за місцезнаходженням робочого місця.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора